Fellow, raid, role…

Fellow, raid, role…

Hetek óta gondolkodom, hogy kellene írnom egy értekezést, arról, hogy az MMOk hogyan is működnek. Ahhoz, hogy a játékot élvezzük, sikeresek legyünk, szórakoztató legyen ismerni kell az alapokat. Ha ezt picit átlátjuk, akkor remek kikapcsolódást ad, egyébként meg bosszúságot, csalódást és trollokat.
A legelső: mmo(ami igazából mmorpg) a teljes jelentést kb mindenki tudja, de a “r” mint ROLE a fontos nekünk. Szerep. Roleplay. Szerepjáték. Mindenkinek megvan a szerepe. Nem csak van, elvan, csatlakozik… Ők azok, akiket  gyorsan megjegyeznek egy partiban, mert semmit sem csinalnak, és legközelebb nem lesz rájuk szükség. Ha DCznek ,azonnal kirúgják őket.
Ahhoz, hogy fontosak legyünk, ismerni kell a kasztunk szerepét. Ha ismerük, akkor a partiban tudjuk hova tenni, tudjuk mit csináljunk, és mindegy hogy 2 vagy 24 játékos áll a partiból, akkor is minket jegyeznek meg.
Akkor hogy is építsük fel a karakterünket? Az alapoktól:
1, a kaszt szerepe
2, a felszerelés
3, egyéb
1, Minden kasztnak megvan a szerepe. Jelen állásban a szerepeket több kaszt is betöltheti SZÜKSÉG esetén. De ez azt jelenti, hogy ha nincs más jó a szamár is.
Az mmo játékokban a szerepek alapjaikban megegyeznek. 3 Fő csoport van, és egy opcionális. Most leírom a role-okat, aztán a LOTRO kasztjait leírom.
Tank : Feladata, hogy a mobok(gépi ellenfél, AI irányítással), bossok(speciális mob, erősebb az átlagos mobnál) támadásait, agresszióját a játékos karakterekről elvonja, és magán tartsa.
Lehet MT(main tank) és OT(offtank). A main tank megy elöl, ő kapja az első rohamot, a lehető legtöbb agrót összeszedi, bossokat tankolja.
Nehéz / nagyon nehéz kaszt. Ismerni kell az instákat(insta=instance: olyan teleport, amiben csak a csapat tagjai mehetnek be), mikor honnan spawnolnak(jelennek meg mobok, addok/add=csoportos mobok, nem túl erősek, csupán a nagy számuk miatt veszélyesek/).
Offtank feladata, hogy segítse a MT munkáját. NEM LEHÚZZA róla az összeszedett agrót, hanem az elkószát mobokat, újonnan megjelenő addokat segít összegyűjteni, majd a MT fele orientálja őket. Figyel, hogy ha az aggrót elveszti a MT akkor azonnal közbelépjen. Pl a healer, vagy a DPS kaszt túl nagy gyógyítást-sebzést, azaz hp(heal point)/moral modosítást tesz, akkor ilyen történhet.
Az OT nem feltétlen a parti elején szalad. inkább a Healer-ranged dps kasztok körül tevékenykedik. Valamint ha a MT meghal, akkor azonnal a helyére áll.
A tank spaciális skillekkel(vagy a partiban a legnagyobb moral mozgással) tartja magán az agrot, felszerelése úgy van összeállítva, hogy támadásokat elkerülje, levédje, a legkevesebb sebzést kapja.
DD, Damage Dealer, DPS, Damage Per Secund : A sebzés leosztó, a tényleges morál vagy HP csökkentő tényező.
Feladata, hogy a mobokat minél gyorsabban megölje. Általában a védelme alacsony, a sebzése nagy. Közel vagy távolsági(melee-ranged).
Amellett , hogy a sebzést teszi, fontos, hogy tudja az agrot is kezelni, ne húzza le az agrot a tankról, vagy ha igen, akkor tudja megfelelően kezelni.
MEGFELELŐ agró kezeles nem az, hogy elfutok futok a mob elöl, ha a tankról lehúztam!!!!!  MERT a közelharci kasztok mozgás közben általában nem tudnak akkora sebzést leadni, ergo nem tud a TANK(MT vagy OT) annyi agrót átadni, hogy visszahúzza a mobot. Ez az a helyzet, amikor a hunter elkezd szaladni, a warden utána, a többi mob a warden után, a healer fut a hunter után és gyógyít, a gyógyítás olyan morál mozgást tesz, hogy a rohanó mobok a tankról a healerre agróznak+szembefordulnak a partival, akik jó eséllyel AOEt kapnak…. olllé wipe. Ismerős?
Mi a teendő? Amikor a DPS karakter a célpontot lehúzza akkor 2 lehetőség van. Ha elsődleges a célpont(azaz a RAT-Raid Assis Target) akkor mindenki látja, és az OT úgyis segít. Vagy egy healer téged kezd gyógyítani, miközben a MT a többi mobot tartja. Ha viszont a célpont nem elsődleges volt, mert nem RAT. pl véletlen egy lövés félrement, AOE támadás behúzta, akkor NE SZALADJ EL!!!! Ha elszaladsz a healer sem tud gyógyítani, mert messze leszel tőle, és inkább a többieket gyógyítja, téged meg hagy meghalni.
A legjobb ha a TANK(mt vagy ot) ELÉ állsz! Ott olyan AOE agrógenerálás történik, hogy 1 másodperc alatt lehúzza rólad az OT meg látja mi van és segít. Ennyi.
Leginkább sebző skillekáradatával ellátott kaszt. Ami lehet instant vagy DOT(damage over time). Közepes védelemmel.
Healer: Feladata a karakterek gyógyítása, instant vagy HOT skillekkel(Heal over Time). Gyenge védelem, gyenge sebzés. Természetesen a karakterek segíthetik a munkájukat buffokkal, módosító felszereléssel.
Support: Feladat a többi kaszt segítése. Tipikusan mindenhez egy kicsit ért, és nem tud egyetlen szerepbe belemélyedni. Solo vagy parti buffok, sebzeésnövelés, gyógyítás, cc(crowd control). Eltérő felszerelés(könnyűtől a nehézig, teljesen változó).
LOTRO kasztok szerepe:
Champion – közelharci DPS. Nagyobb rész instant sebző skillekkel. AOE(All of Enemy) vagy line(1) sebzés. Trait line szerint lehet tank is, de inkább offtank, vagy könnyű instákban.
Hunter – ranged DPS. Közepes vért, alacsony morál. Csak dps szerepre!
Minstrel – elsődlegesen healer, de trait line szerint lehet support is valamint dps MÁSODLAGOSAN. Ez azt jelenti, hogy a legtutibb dps minstrel se éri el egy átlagos Elsődleges DPS kasztot!!!
Guardian – tank, instant agro skillekkel.  Heavy armor+naaagy vitality. Trait line szerint dps is lehet, de az is max solora, vagy ha MT es OT is van már
Warden – tank. AOE lassabb aggro skillek. Medium armor. Lehet DPSre tratelni, de az is DOT, és az elsődleges DPS kasztokhoz nagyon gyenge.
Runekeeper – Heal. HOT skillek javarészt, traitelhető tactical DPSre is. Talán ez az a kaszt, aminek a másodlagos szerepe a legerősebb.
Burglar – dps/Support. Erős line dps instant+DOT kaszt, medium armor, de sok túlélő skillje van. Valamint sok buff és debuff(parti erősítő, mob gyengítő) skillel.
Loremaster – Support, tactical DPS re traitelhető. Pettel. LEginkább a CC, power háztartás, reviev skillekről ismert.
Captain – Ezermester. Heal, DPS, tank traitre állítható be + BUFFER. Minél nagyobb a csapat, annál jobban kell a kapitány.
Ezt érdemes elolvasni, átgondolni, hogy mit is kell játszanotok, ne erőltessétek azt, amit a játék nem támogat. Vagy ha igen, készülj a kudarcra.
Felszerelés:
Ahhoz, hogy a kasztotokat kijátszátok, mindenképp fontos ismerni a skilleket, valamint a felszerelés minősége is erősen hozzájárul.
Amint a 95. szintet meglépitek és nincs semmilyen felszerelés, érdemes elmenni az AH(Auction House) ba, és bevásárolni. Lila cuccokat párszáz, de max 1 aranyig lehet venni. Zöld cuccal ne menjetek sehova, mert vagy nem vesznek be, vagy be fognak szólni. Ha nincs pénzetek, akkor szóljatok a kin mindig segít. Tehát elsőre bevásároltok lila cuccokból. Következő lépés a teal, vagy kék cucc, ami jelenleg AH ból megkapható, vagy skraid, azaz skirmish raidból lootként eshet. Ide már a lila cuccal mehettek, vagy akár sima egyszerűbb fellowot is tolhattok. Ezekből már elég pénzt, lootot szerzhettek, vagy közben bányászatból is lehet kovácsolt felszerelés készíteni ahhoz, hogy komolyabb partikba, esetleg T2 CH ra is menjetek.
Persze azt nem említettem, hogy a te játék stílusodnak legmegfelelőbb Legendary Item legacykat használod. És szépen a felszereléseddel azt is kimaxolod.
Ismerem a kasztom, van cuccom, mi a következő?
Ismerd meg a skilljeid !
Tudnod kell mi a corruption, melyik skillekkel kell szedni, mire jó az interrupt skill, esetleg miert használja burg vagy champ akkor is ha nem kell interruptolni. Rotation,  diminishing return, stb… nem csak nyomkodni kell, hanem tudni, hogy melyik mit ad, főleg ha kombinálod őket. Nem kell 100 skill, ha mindig nyomod azt, aminek lacsony a CDje, és így nem malmozol míg ujra bármilyen skilllt nyomhatsz.
Tudd a helyed a partiban!
Amikor belépsz, nézd meg, hogy ki mivel van. Ha tank vagy, akkor figyelj a healerre. Ha dps, akkor nézd a ratot, és KÖVESD!!!!!! Ne csak lövöldözz mindenre, mert behúzod a szomszédokat is, wipe lesz, a CCs mobot aktiválod és wipe lesz, stb…. És hidd el, aki egy kicsit ért a játékhoz, az áltja, tudja, hogy mi történt, ki ölte meg, ki ütötte a CCset…. nem lehet elbújni.
 
Legyél felkészült!
Ha partiba mész, legfőképp ha raidbe, akkor legyen elég power-moral italod, tekercsek, hope, kaja, esetleg 10% run speed ital. Mind a négy fajta corruption ital(poi,wound,fear, disea).
Figyelj a körülményekre!
Ne csak az 123123124123 gombokat nyomogasd. Mielőtt kezdődik a harc, olvasd el a CH feladatot. állandóan olvass a fellow-raid csetre. Hiába vagy DPS figyeld a többiek moral-power értékét!!!!!
CJ! Conjuction, Fellowship manouver.
Attól félek, hogy sokan semmit sem tudnak róla. Ez olyanm int a jéghegy. amikor a 4 gomb megjelenik és nyomjátok, akkor kb az 1/10ét tudtátok meg. Gyógyít, power regenerál, sebez… mikor mit. De hogyan?
Felugrik a 4 színes gomb és nyomom a pirosat mert tök fasza hogy 600 at ráverek a szörnyre…. Aham…. kb 5 másodperce megállsz, és a timer számlál, hogy mindenki nyomja a gombot… 5 másodperc múlva pedig 600 esetleg 900 at, vagy crittelve 1200 at is rácsaptál…. várj csak, egy skill a csempimnél sebez 2k-5k között… és 5 másodperc alatt olyan 10-20k azaz tizenötezret-húszezret sebzek, amig te a pirosat nyomod….
Ha nem vagy szerencsés, és tank vagy, akkor miközben várod a csapásod én szépen lehúzom az aggrót, mert a 3 támadásom mind critel(30% felett esélyes) és 30 ezret ráverek…. No beszéljük ezt a piros gombot meg újra.
Minden CJ nek van egy hatása. A hatás azonos színek esetében erősödik, ha nem azonosoak, akkor pedig csak akkor ha speciális CJ kombinációt eltaláljátok. Speciális cj minimum 3 színtől van.
Lássuk csak. ha nyomsz egy pirosat, akkor kb semmit sem csináltál. Kék: 500 powered visszatöltödik. Zöld Gyógyulsz 1k körül sárga: DOT 2k körül
Ez akkor ha senki sem nyom semmit, csak te. DE ha valaki ugyanazt a szint rányomja, akkor a hatás a TELJES partira hat + sokszorozódik.
Azaz a 600 as sebzés akár 2-3 k is lehet(ami még mindig édeskevés). De a gyógyítás az egész partira hat ha 2 zöldet nyomtok. és 1k+1k hot körül. Power szintúgy…. és a dot is 700+500 DOT… mindjárt jobb nem ? Főleg, ha a mininek nincs powere, vagy a healer letérdelt…
MIELŐTT NYOMSZ EGY CJ GOMBOT MEGNÉZED A PARTI MORÁL ÉS POWER ÁLLAPOTOT!!!!
Ha bármelyik alacsony, akkor azt a gombot nyomod. (nem érdekes, ha a mob meghal, mert a HOTtart 10 másodpercig, és addig új csata kezdődhet. Előre gondolkozz!!!)
Abban az esetben, ha 2-3-4-5-6 ugyanolyan színű gombot nyomtok a hatás exponenciálisan növekszik, és pl nem kell healer egy csapatba, ha a burglar a cj ket megjátsza. +1 slot DPS és nem egy álldógáló utcai muzsikus….
Na de mi van, ha nekem kevés a powám és a csapat alacsonyan van morálból is?
Na akkor az van, hogy nyomj egy kéket, de ne a szinsor elején vagy közepén, hanem mindig a végén:
ROSSZ: KZZZZZvagy ZKZZZZ(ebben az esetben te kapsz powert, és mindenki kap rajtad kívül 600 gyógyulást)
JÓ: ZZZZK vagy ZZZK vagy ZZK. Ebben az esetben a teljes csapat gyogyul es te megkapod a powert. Ne mszabad az azonos sort megtörni.
Vagy ha profi a csapat, akkor nyomjatok unique cjt: BRG, BYG, RGY… stb…..
Ha mindez megvan, akkor jön el a pillanat, amikor jó lehetsz és a többi játékos szeret és akar veled játszani. Belépsz és hívnak, akkor is ha még nem voltál egy instában

 

Reklámok

11 thoughts on “Fellow, raid, role…

 1. Marine szerint:

  Olvassátok, és minden visszajelzést, pontosítást, hozzászólást, kérdést tegyetek fel itt, hogy mindenki tanulhasson belőle.

 2. Marine szerint:

 3. Luinedhel szerint:

  +1 like 🙂

 4. Marine szerint:

 5. Shyly szerint:

  Köszi az infót volt értelme 🙂

 6. Jenkíz szerint:

  Újraolvastam, megérte 🙂

 7. Spyguy szerint:

  Na most sikerült nekem is végigolvasnom, nagyon jó, köszönjük a feltöltést 🙂

 8. amaree szerint:

  aoe= area of effect!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s